Vastenactie 2019: Schoon water verandert alles!

Vastenactie 2019: Schoon water verandert alles!
Even je handen wassen, een glas water pakken, de wc doortrekken of thee zetten: we staan er in Nederland nauwelijks bij stil wat een luxe het is dat we kranen in huis hebben waar altijd schoon water uit komt.
In grote delen van de wereld is water ver weg en vaak ook onveilig. Dat veroorzaakt talloze problemen: op het gebied van gezondheid, opleiding en scholing, economische ontwikkeling en de verhouding tussen mannen en vrouwen. Vooral vrouwen en kinderen ondervinden namelijk de gevolgen van het gebrek aan schoon, toegankelijk water. Ze lopen vaak dagelijks urenlang naar het dichtstbijzijnde moeras, naar de rivier of het meer om water te halen. Die tijd kunnen ze niet besteden aan andere dingen, zoals naar school gaan of geld verdienen. Vastenactie steunt diverse projecten die schoon water dichtbij mensen brengen.
En daarmee worden levens blijvend veranderd! Water halen kost Afrika 40 miljard dagen…
Vastenactie steunt ieder jaar projecten over de hele wereld die zorgen voor veilig, bereikbaar
water. Zo zorgden we er in 2018 voor dat ruim 14.000 mensen toegang kregen tot schoon drinkwater.
In 2019 zetten we vijf waterprojecten in de schijnwerpers.
Een waterput voor Baboursaye, Niger
In Niger willen we een waterput slaan in het dorp Baboursaye en
speciale watercomités oprichten die de waterbron gaan beheren.
Een van de taken van dit comité is het handhaven van de hygiëne rondom de put.
Goed waterbeheer in Kivu, Congo
In Masisi-gebied in Noord Kivu, Congo willen we helpen het waterbeheer en de (kennis van) hygiëne te verbeteren. Er worden water-comités opgericht waar speciale aandacht is voor participatie van vrouwen.
Schoon water bij de hand op Flores, Indonesië.
Door de afgelegen ligging, heeft meer dan de helft van de dorpen in het berggebied van Flores geen toegang tot schoon drinkwater. Er worden onder andere watervoorzieningen aangelegd en toiletten gebouwd. Veilig drinkwater in Jocote Arriba, NicaraguaDe inwoners van Jocote Arriba zijn aangewezen op het vervuilde water van de rivier. Dat leidt tot infecties met parasieten en ziektes als diarree.

Een waterput en elektrische pomp – die werkt op zonne-panelen! – gaan zorgen voor veilig drinkwater in het dorp.
Een duurzame watervoorziening in het Kambia District, Sierra Leone
Vervuild water zorgt in Kambia District voor veel ziektes onder de
bevolking. Dit project zorgt ervoor dat de drie dorpen Makaiba, Masherie Thenkle en Konta Dubalai een waterpomp krijgen én watercomité’s.
Iedere dollar die in water en sanitatie wordt geïnvesteerd, levert een economisch rendement op tussen de drie en 34 dollar.
Bron: WHO

Vastenactie 2019: Schoon water verandert alles!